Dacă dorim să trăim într-o lume mai bună, trebuie să contribuim la crearea ei

Declaraţia mea este prilejuită de sărbătorirea la nivel mondial a Zilei Sănătăţii, împlinindu-se 64 de ani de când prima Adunare Mondială a Sănătăţii, în prezent Organizaţie, a decis crearea acestui eveniment, cu scopul de a lărgi aria de cunoştinţe la nivel global pe teme de sănătate.

Indisolubil legată de demnitatea umană, sănătatea constituie condiţia fundamentală a existenţei însăşi. Societatea are obligaţia de a proteja, menţine şi restabili sănătatea tuturor cetăţenilor şi de a asigura condiţii corespunzătoare unei vieţi sănătoase. Ocrotirea sănătăţii nu constituie numai o problemă de asistenţă medicală, ci şi o problemă cu un profund caracter social, care face parte din ansamblul condiţiilor social-economice de dezvoltare.

Asigurările sociale de sănătate constituie principalul sistem de finanţare a ocrotirii sănătăţii populaţiei, prin care se asigură accesul la un pachet de servicii de bază pentru asiguraţi. Finanţarea unui sistem de sănătate include modul de colectare a fondurilor necesare desfăşurării activităţii în sectorul sanitar, precum şi modalitatea în care aceste fonduri sunt alocate şi apoi utilizate. Rezultatele gestiunii corecte determină rezultatele finale ale oricărui sistem de sănătate: starea de sănătate a populaţiei, protecţia financiară împotriva riscurilor şi gradul de satisfacţie a consumatorilor de servicii.

În fiecare an, pe 7 aprilie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii lansează programe anuale sau proiecte pe termen lung, fiecare an având o temă reprezentativă la nivel mondial, iar anul acesta tema campaniei de informare, educare a populaţiei este reprezentată de bolile transmise prin vectori. Vectorii, pentru cei nefamiliarizaţi cu termenii, sunt entităţi mici (ţânţarii, muştele, gândacii, căpuşele, melcii de apă dulce) care pot transmite boli de la o persoană la alta şi dintr-un loc în altul. Scopul acestei campanii este de a sensibiliza populaţia, profesioniştii din domeniul sănătăţii şi autorităţile publice în privinţa ameninţării pe care o reprezintă vectorii şi bolile transmise prin aceştia.

În România, Campania de celebrare a Zilei Mondiale a Sănătăţii, având sloganul "Entităţi mici, pericol mare!", coordonată de Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, îşi propune sensibilizarea populaţiei, stimularea factorilor decidenţi, a autorităţilor publice, pentru a acţiona şi a proteja populaţia. Performanţa sistemului sanitar românesc în contextul internaţional, ţinând cont de conceptul de performanţă al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care se axează în jurul a trei piloni fundamentali: ameliorarea sănătăţii; creşterea capacităţii de răspuns faţă de aşteptările populaţiei şi asigurarea echităţii în ceea ce priveşte contribuţia financiară, este în creştere şi încep să se vadă îmbunătăţirile sistemului de sănătate din România.

Anul 2014 pare să fie anul schimbărilor pentru sistemul de sănătate românesc, asta pentru că oficialii din Ministerul Sănătăţii şi cei de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi-au propus să finalizeze mai multe proiecte importante, printre care noua listă de medicamente compensate, pachetul de bază şi pachetul minim de servicii medicale, o nouă lege a salarizării, cardul de sănătate sau dosarul electronic al pacientului. Sistemul de sănătate românesc trebuie să devină unul care ajută oamenii să fie mai sănătoşi, un sistem care este corect, în care oamenii să aibă încredere şi care este acolo când e nevoie de el şi unul în care se ţine cont de nevoile şi preferinţele comunităţilor pe care guvernanţii îl deservesc. Cetăţeanul trebuie să participe la deciziile legate de propria lui sănătate. iar atâta vreme cât informaţiile de calitate disponibile stimulează alegerea informată, se sporesc şi şansele de menţinere sau recăpătare a stării de sănătate.

Nu trebuie să uităm niciodată că dacă vrem să trăim într-o lume mai bună, trebuie să contribuim la crearea ei!