An nou şcolar cu emoţii şi schimbări

Ca de fiecare dată, începutul de an şcolar vine cu emoţii, cu veşti mai bune sau mai puţin bune şi de aceea doresc să le transmit dascălilor şi elevilor mari sau mici să aibă încredere în Ministerul Educaţiei şi în reformele întreprinse. În ultimii ani nu au fost schimbate manualele claselor primare şi având în vedere interesele diverselor edituri care au contestat apariţia manualelor noi, începutul de an a debutat cu o surpriză neplăcută. Copiii nu au găsit pe bănci manuale, însă dascălii vor şti cu siguranţă cum să îi ghideze până la rezolvarea acestei situaţii.

Am citit diverse comentarii pro şi contra referitoare la introducerea în programa de clasa a doua, spre exemplu, a unor noţiuni noi de fizică sau de biologie sau chiar şi fracţii. Ca şi părinte de copil de clasă primară, vă spun că sunt de acord ca aceste noţiuni să se introducă cât mai devreme, aşa ar trebui să se întâmple şi cu regulile de gramatică, cu noţiunile minime de a scrie o compunere, de a scrie matematic o jumătate de pâine sau un sfert de măr, de a înţelege cum se face că distanţa se micşorează dacă mergi mai repede.

De ce ar deranja pe cineva că se explică în cadrul şcolii de ce vaporul poate naviga la greutatea sa fără să se scufunde, atâta vreme cât nu deranjează că se stă cu ochii pironiţi în dispozitive electronice fără nicio activitate neuronală. Văd mai des decât ar trebui copii începând de la vârsta de 4 ani care mânuiesc tablete cu dexteritatea unui profesionist în domeniu şi nu înţeleg de ce unii părinţi nu sunt deranjaţi. Copiii din ziua de astăzi se nasc cu anumite conexiuni inteligente care le permit să absoarbă cunoştinţe cu o rapiditate fenomenală.

Nu are importanţă ce noţiuni prezinţi, ci cum o faci, de aceea important este să se înţeleagă faptul că predarea se va face la nivelul clasei a doua. Sunt metode simple pe care dascălii le vor folosi pentru noţiunile noi, spre exemplu dacă secţionam un fruct în două obţinem jumătăţi (adică o fracţie). Trebuie să li se ceară mult ca să se primească la fel, trebuie să le arătăm multe orizonturi ca să îl descopere pe cel către care se va îndrepta în viitor.

Doresc tuturor, deopotrivă profesori şi elevi, un an şcolar nou plin de realizări, inspiraţie şi bucurii!