Dreptatea acuzată pe nedrept

În apropierea începutului de campanie electorală aş vrea să fac apel să ne păstrăm cu toţi raţiunea şi bunul-simţ şi să reuşim să avem o campanie bazată pe cinste şi încredere. Zilele acestea sunt presărate cu evenimente diferite, cu declaraţii nesăbuite şi cu asemănări de situaţii care mai de care mai îndrăzneţe. Am citit comparaţiile făcute despre lansarea candidatului PSD la preşedinţie cu festivităţile nord-coreene. Oameni buni, ce aţi văzut acolo a fost dorinţa milioanelor de cetăţeni ai acestei ţări, o parte dintre aceiaşi care s-au prezentat la referendumul din 2012, cei care susţin şi luptă pentru revenirea la normalitate a acestei ţări, pentru un preşedinte cu simţ al răspunderii asupra declaraţiilor, pentru un om care promite şi realizează. România are nevoie de stabilitate, de certitudini.

Asistăm la succese de renume în plan internaţional. Deunăzi doamna Corina Creţu a fost audiată de Parlament pentru a ne reprezenta la cel mai înalt nivel. Sunt oameni cu experienţă cărora nu trebuie să le fie jenă atunci când ne reprezintă, oameni care pot atrage investiţii dacă vor fi lăsaţi să îşi pună priceperea în slujba ţării. Ţara noastră nu trebuie să fie trasă înapoi prin acuze nefondate venite de la cel mai înalt nivel. Văd că Parlamentul şi Guvernul este acuzat că promovează diverse interese prin adoptarea de acte normative cu impact social. Greşit. Se face dreptate. Abia în prezent putem reglementa nedreptăţile ordonanţelor emise de Guvernul Boc care, deşi profesor de drept constituţional precum şi doctorand în drept constituţional, şi instituţii politice, figurează în evidenţele legislaţiei cu un număr mare de ordonanţe de urgenţă declarate neconstituţionale, deoarece încălcau principiile fundamentale de drept sau pentru că era confundată puterea executivă cu cea legislativă.

Numai în perioada 2008-2010, Guvernul Boc a avut declarate ca neconstituţionale 16 situaţii, dintre care 14 au fost excepţii de neconstituţionalitate ale ordonanţelor şi legilor propuse de Guvern, printre care interzicerea cumulării pensiei cu salariul de la stat, Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, OUG nr.1/2009 privind unele măsuri în domeniul salarizării personalului din sectorul bugetar, Legea educaţiei, asumată de Guvern în data de 15 septembrie 2011, sau reducerea pensiilor cu 15%.

Modificarea tuturor acestor acte de către Guvernul Ponta, aducerea la normalitate sunt lucrurile pentru care fariseii de pe margine sau din interior ne arată cu degetul. Nu-i frumos şi nici civilizat.