Buicu: Nu se dă undă verde exportului paralel de medicamente!

Printr-o modificare legislativă, adoptată de plenul Camerei Deputaților în ședința din data de 19 aprilie farmaciile independente, investitorii mici și mijlocii pe piața medicamentelor vor putea desfășura și activitate de distribuție angro de medicamente. Este vorba de propunerea legislativă pentru modificarea alin. (2) al art.800 din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății Reglementarea nu dă liber la exportul paralel de medicamente susține conf. Dr. Florin Buicu, președintele Comisiei de sănătate din Camera Deputaților și unul dintre inițiatorii acestui proiect de lege, într-un interviu acordat Revistei Health, existând reglementări clare privind  acest aspect, iar ”legea trebuie privită în ansamblu”.

Vă rog să explicați pe larg de ce a fost necesară această modificare legislativă și dacă aceasta conduce sau nu la export paralel de medicamente.

Legea 95 din 2006 prevedea posibilitatea ca persoanele juridice autorizate să elibereze medicamente către populație să desfășoare și activitate de distribuție angro. Printr-o modificare făcută cu mulți ani înainte a fost introdusă practic sub următoarea formulare: ”persoanele juridice autorizate să elibereze medicamente către populație nu pot să desfășoare activitate de distribuție angro”. Prin ordonanțe de urgență ale Guvernului, emise anual, a fost prorogat termenul de intrare în vigoare al acestei prevederi, ultima ordonanță emisă, de prorogare a intrării în vigoare a acestei prevederi, a fost semnată de către domnul premier Dacian Cioloș pe o ordonanță din 30 decembrie 2015, Ordonanța de Urgență 67.

La vremea respectivă articolul nu avea nr. 800 avea numărul 688. În momentul în care a fost prorogată intrarea în vigoare a acestui articol a existat o inițiativă legislativă care constatând situația de fapt, pentru că în momentul respectiv farmaciile puteau desfășura activitate de distribuție, a venit și a modificat acest articol și a spus așa ”persoanele juridice autorizate să elibereze medicamente către populație pot să desfășoare activitate de distribuție en gros”. ”Nu pot” era prorogat cu intrarea în vigoare iar această inițiativă legislativă a adus legea în situația de fapt.

Despre ce este vorba? Este vorba despre 400 de farmacii independente sau mici și medii distribuitori care au între 1 și să zicem 10-20 de farmacii, care pe aceeași societate comercială aveau și farmacie și distribuție. Modificarea acestui articol nu are niciun fel de legătură cu exportul paralel. De ce? Pentru că Legea 95, Legea reformei în sănătate trebuie citită în ansamblu. Acest articol la care facem referire este articolul 800, vorbim și de articolul 804 al Legii Sănătății, acest articol 804 la punctul 2 spune că deținătorul unei autorizații de punere pe piață sau distriuitorul angro este obligat să asigure stocurile adecvate și continue de medicamente încât nevoile pacienților din România să fie acoperite. În aplicarea acestui articol 804 au fost emise două ordine de ministru: un ordin 1345 în 2016, emis de fostul ministru Voiculescu care introduce obligativitatea raportării zilnice de către unitățile care fac distribuția angro a medicamentelor a stocurilor medicamentelor și ordinul 259 din 2017 emis de domnul ministru Bodog care vine să stabilească mecanismul de alertă și modalitatea prin care dacă medicamentele scad sub rulajul lunar, sub cantitatea minimă lunară, automat aceste medicamente intră într-o listă temporară pentru care nu se mai face exportul la medicamente. Este de fapt un mijloc de apărare împotriva exportului paralel pentru că aceste farmacii care practice poate să facă și distribuție angro oricum vor fi obligate să facă raportare zilnică a stocurilor de medicamente. Legea 95 nu trebuie citit numai articolul 800 ci trebuie citit și articolul 804 iar în aplicarea articolului 804 sunt două ordine de ministru. Pe noi ne intersează ca românii la urma urmei să aibă medicamente, legea și ordinele, din ce v-am spus, acoperă practic din punct de vedere legal asigurarea nevoii de medicamente în România. Sunt alte instituții care teoretic trebuie să pună în aplicare legea și ordinele de ministru fie că vorbim de ANM, fie că vorbim de alte instituții ale statului care ar trebui să verifice de fapt asigurarea necesarului cu medicamente al populației României.

Explicați vă rog cum se făcea această distribuție.

În momentul în care un mic distribuitor are să zicem între una și 20 de farmacii el cumpără marfă de la un importator mare, în momentul acesta distribuitorul mare dă marfă direct la farmacie, dar în momentul în care un mic distribuitor cumpără marfă pentru câte cinci farmacii obține un discount suplimentar de la marii distribuitori și practic activitatea acestor mici distribuitori era într-un fel încurajată, iar farmaciștii independenți sunt cei care la urma urmei dețin aceste 400 de societăți mici și mijlocii erau ajutate de această prevedere în negocierea pe care o purtau cu marile lanțuri de distribuție, respectiv cu farmacii.

Repet, ultima prorogare, ultima ordonanță care a fost emisă pentru amânarea intrării în vigoare a articolului respectiv a fost semnată de dătre domnul prim ministru Cioloș, ordonanța poartă numărul 67 din 30 decembrie 2015.

Au fost semnale și din partea farmaciilor că acest ordin nu mai era în vigoare și nu se mai putea desfășura activitatea de distribuție?

Proiectul de lege a fost depus la Parlament de anul trecut. Datorită procedurilor parlamentare el ar fi trebuit să treacă, să zicem, la finalul anului trecut astfel încât să nu mai existe perioada aceasta de la 1 ianuarie 2017 până când a fost valabil acest lucru și data de astăzi când inițiativa legislativă a trecut de Parlament.

Dar au fost și farmacii care au smenalat că sunt împiedicați în activitatea de distribuție?

Există asociații ale micilor întreprinzători, ale farmaciilor independente care dețin farmacii independente sau distribuitori mici și mijlocii care practic au sesizat că aplicarea articolului cu ”nu pot”  afectează exact afacerile acestor societăți mici și mijlocii românești, cu capital românesc, care au angajați farmaciști și asistenți de farmacie români, în România. Și este vorba de capitalul românesc.

Modificarea articolului nu are niciun fel de legătură cu exportul paralel.

De când va intra în vigoare?

Actul acesta normativ prin care persoanele juridice autorizate să elibereze medicamente către populație pot să desfășoare și activitate de distribuție angroa trecut de plenul Parlamentului săptămâna aceasta și el va pleca la promulgare. Domnul președinte Iohannis are termenul legal de 20 de zile pentru promulgare.

http://health.ro/buicu-nu-se-da-unda-verde-exportului-paralel-de-medicamente/?cat=5