’’Provocări viitoare pentru serviciile de sănătate – O abordare națională și europeană’’, cu participarea Promedica si a Federatiei Hipocrat

In data de 22 februarie 2017, la Parlamentul României, a avut loc o dezbatere publică pe tema ’’Provocări viitoare pentru serviciile de sănătate – O abordare națională și europeană’’

Moderatorul si organizatorul evenimentului  a fost dl europarlamentar Victor Negrescu, gazda evenimentului a fost dl. Conf. Dr. Corneliu Florin Buicu – Președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, iar organizatorii au fost trei fundatii de centru-stânga, cu cărți de vizită consacrate la nivel european: Fundația Europeană de Studii ProgresisteFundația Friedrich Ebert Stiftung și Fundația Stânga Democratică. Printre invitați s-au numărat ministrul sănătății, parlamentari din diverse formațiuni politice, reprezentanti ai asociațiilor de pacienți, reprezentanți ai unor asociații profesionale și reprezentanți ai Federației Hipocrat, inclusiv ai Sindicatului Promedica – care au sustinut interventii pragmatice, solicitand interventii imediate ale guvernantilor si legislatorilor in directia stoparii exodului personalului medical, a imbunatatirii calitatii actului medical si a recladirii pe baze recunoscute la nivel european a scarii de valori sociale si profesionale.

Fluxul dezbaterii s-a concentrat pe prezentarea unui studiu de impact realizat de cele trei organizatii non-profit cu activitate extinsă la nivel european, realizat pe un eșantion de 1000 de persoane la nivel național si patru focus-grupuri (medici, asistenti si alte categorii de persoane implicate in activitatea medicală). In cadrul studiului au fost evaluate: gradul de incredere al populației in serviciile de sănătate, obțiunile de creștere a calității serviciilor din sănătate in sfera publică versus sfera privată a sistemului, aspecte legate de lipsa de personal, de echipament, salarizare, subfinanțare, aspecte legate de politicile si ideologia politică a autorităților implicate in deciziile care vizează sectorul de sănătate implicate atat la nivel național, cât și la nivel european.

Concluzia finală, in urma luărilor de cuvânt și a analizei problemelor si propunerilor expuse, a fost că este necesar si urgent ca legislația din domeniul sanitar să fie modificată și adaptată la realitate, în sensul în care disfuncționalitățile actuale să fie scoase la lumină, să fie analizate și soluționate prin participarea in grupuri de lucru a tuturor participanților si beneficiarilor sistemului de sănătate.

Domnul Conf. Dr. Corneliu Florin Buicu a vorbit de intenția Comisiei de Sănătate a C.D. de a elabora in 2017 un cod de legi cuprinzător care să includă Legea sănătății – modificată și acte normative  cu privire la statutul categoriilor profesionale care desfăsoară activitate în sistemul de sănătate, cu privire la implementarea directivelor europene in ceea ce priveste trasabilitatea medicamentelor autorizate pe piața din Romania, cu privire la achizițiile din domeniul sanitar in ceea ce priveste stocul de vaccinuri si produse utilizate in bolile cu afectare majoră a pacienților, cu privire la investigatiile pentru bolile incluse in programele naționale de sănătate si alte reglementări de prețuri sau servicii medicale, precum și legate de normative si normarea muncii, de circulația in spațiul european a specialiștilor.

Salutam inițiativa Comisiei de Sănătate din cadrul Camerei Deputaților, a tuturor formațiunilor politice care doresc să intervină și societății civile implicate astfel încât să influențeze, speram in timp util, evoluția favorabilă în toate direcțiile, a sistemului de sănătate.

http://sindicatpromedica.ro/provocari-viitoare-pentru-serviciile-de-sanatate-o-abordare-nationala-si-europeana-cu-participarea-promedica-si-federatiei-hipocrat/