Deputatul Florin Buicu, omul cu soluţii la problemele din sănătate

Preşedinte al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor, medicul tîrgumureşean a conturat programul pe sănătate al PSD, care răspunde la cele mai arzătoare probleme din domeniu

Reporter: Sunteţi la finalul primului mandat de deputat din cariera dumneavoastră politică şi în fața celui de al doilea. Locul 1 la deputați, pe lista PSD Mureş, este eligibil. Ce v-a determinat să candidaţi pentru un nou mandat?

Florin Buicu: M-a onorat propunerea primită din partea președintelui PSD Mureș, domnul Vasile Gliga, de a continua activitatea de deputat de Mureș, m-a onorat încrederea acordată de colegii mei, consilieri locali, consilieri județeni, primari, în cadrul Biroului Executiv, al Comitetului Executiv Județean, şi încrederea acordată de președintele Liviu Dragnea. Această recunoaștere, alături de sprijinul din partea mureșenilor, mă obligă să continui să fiu vocea mureșenilor în Parlamentul României. Am încercat la nivelul Comisiei pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaților, împreună cu colegii mei din PSD, să promovăm modificările legislative cerute de comunitate. Asta voi face în continuare şi îmi doresc să reușesc.

Proiecte inițiate

Rep.: Sunt multe proiectele inițiate şi trecute de dvs. prin Parlament, vă rog să le enumeraţi pe cele mai importante.

F.B.: Sănătatea şi educația sunt domeniile în care m-am format şi în care mi-am desfășurat activitatea. Consider că sunt domeniile importante pentru societate. Fără să mă limitez la acestea, am participat, alături de colegii mei social-democrați, în proiecte care au vizat legislația muncii, dialogul social, egalitatea de șanse între femei şi bărbați. Am reușit, cu sprijinul colegilor mei, să transform  aceste proiecte, până acum, în 25 de legi sau modificări legislative:

Legea 78/2014 de reglementare a activității de voluntariat în România, Legea 256/2015 de reglementare a profesiei de dietetician, Legea 133/2015 Codul Silvic, Legea 278/2015 privind funcționarea Ordinului Asistenților Medicali şi Moașelor din România, care este aplicarea în România a Directivei Europene privind recunoașterea profesiilor medicale, Legea 176/2016 de modificare a Codului Muncii, modificări ale Legii 1/2011 a educației naționale, modificări ale Legii 95/2006 a Sănătății.

Sunt unul dintre cei care am reușit, alături de colegii mei din PSD, să creștem salariile din sănătate, pentru toate categoriile de personal, şi pentru educație, cu 25%.

Problemele în domeniile Sănătății şi Educației

Rep.: Care considerați că ar fi problemele în domeniile Sănătății şi Educației pe care le întâmpină mureșenii?

F.B.: Problemele mureșenilor sunt problemele identificate în sistemul de sănătate de către toți românii și sunt, de fapt, problemele ridicate de beneficiarii celor două sisteme şi de profesioniștii care îşi desfășoară activitatea în aceste două sisteme. Prima şi cea mai des ridicată problemă este aceea a subfinanțării sistemelor de sănătate şi educație, comparat cu procentele din PIB alocate de alte state europene pentru aceste domenii. Creșterea finanțării acestor domenii ar putea determina de la creșterea salariilor până la îmbunătățirea infrastructurii. Vorbim, de asemenea, de o problemă de acces la educație şi sănătate şi de o mare diferență între cetățenii care locuiesc în mediul rural şi urban.

Dar cred că cea mai mare vulnerabilitate a celor două sisteme este dată de reducerea ÎNCREDERII beneficiarilor în acestea. Acest proces al reducerii încrederii este determinat, pe lângă experiențele personale negative ale beneficiarilor celor două sisteme, de o modificare a valorilor pe care societatea românească, în ansamblu, le-a trăit. Învățătorul şi medicul erau liderii de opinie în orice comunitate, pregătirea şi rolul lor social fiind recunoscute de societate. Asistăm în ultima perioadă la o modificare, în sensul deteriorării recunoașterii acestui rol.

La fel cum identificarea problemelor vine din zona beneficiarilor şi a profesioniștilor din cele două sisteme, cele mai bune soluții vin tot din aceleași zone. Doar ascultând oamenii cred că pot fi găsite şi cele mai bune soluții. Prin dialog cu profesioniștii, cu organizațiile neguvernamentale din aceste domenii, cum sunt, de exemplu, asociațiile de pacienți sau reprezentanții părinților sau consiliul elevilor, pot fi identificate şi problemele, şi soluțiile.

Pentru sănătate, pornesc de la problemele cu care se confruntă toți românii: plătesc asigurări de sănătate şi nu pot beneficia de servicii atunci când au nevoie, primesc bilete de trimitere pentru analize de laborator, ajung şi trebuie să plătească pentru că nu mai sunt fonduri, îşi cumpără medicamente şi materiale sanitare pentru că spitalele nu le au, ajung în spitale şi nu au condiții corespunzătoare, au nevoie de medicamente şi nu le primesc sau nu găsesc să le cumpere, au nevoie de servicii medicale şi nu are cine să îi trateze; profesioniștii din sănătate, din cauza lipsei de personal din domeniu, trebuie să lucreze mai mult, fără plata corectă a muncii, cu o încărcare fizică şi psihică ce poate determina greșeli. Acestea sunt problemele pentru care românii au nevoie de soluții acum.

Măsurile pentru Sănătate

Rep.: Sunteţi în echipa care a construit oferta electorală a PSD pe sănătate. Care ar fi principalele măsuri pe care PSD le va lua în momentul preluării guvernării?

F.B.: Fac parte, alături de alți colegi social-democrați, de alți specialiști care nu sunt neapărat membri de partid, din grupul de lucru al ofertei electorale a Partidului Social Democrat. Aici am pornit de la problemele identificate: contribuția de sănătate plătită de cetăţean versus serviciile de care beneficiază, condițiile din spitalele publice versus condițiile din spitalele private, capacitatea redusă de diagnostic şi tratament, problema medicamentelor, resursa umană de specialitate, cadrul instituțional din domeniul sănătății. PSD propune rezolvarea acestor probleme identificate.

Considerăm că este necesară stabilirea unei valori minime în cuantum fix prin definirea clară a pachetului de bază de servicii medicale. Propunem cu finanțare din FDSI 8 spitale regionale ca centre de urgenţă-excelenţă pentru toate specialitățile medicale; înființarea de centre pentru marii arși, din care unul în Tîrgu Mureș; dezvoltarea centrelor comunitare integrate medico-sociale; introducerea obligativității ca orice proiect de reabilitare de şcoală să includă şi reabilitarea cabinetului medical școlar sau de medicină dentară școlară; încurajarea dezvoltării de centre de excelenţă şi cercetare medicală pe lângă universitățile de medicină care vor putea atrage şi specialiști care să revină în România; fiecare spital județean va fi dotat cu cel puțin un echipament de computer tomograf şi un echipament de rezonanţă magnetică, precum şi de diagnostic de laborator; înlocuirea echipamentelor sau dotarea cu cel puțin un echipament de radioterapie.

Pentru medicamente: compensarea medicamentelor cu un procent semnificativ pentru categoriile sociale cu venituri reduse; asigurarea din timp prin buget multianual a vaccinurilor incluse în planul național de vaccinare; actualizarea listei medicamentelor şi limitarea la maxim trei luni a publicării ghidurilor necesare pentru ca pacienții să poată beneficia de medicamentele incluse în listă; reglementarea prin lege şi controlul suplimentelor alimentare; înființarea Companiei Farmaceutice Naționale pentru crearea diversității necesare asigurării pieței cu medicamente; dispozitive medicale şi materiale la dispoziția pacienților – sunt câteva dintre soluții.

Revizuirea sistemului de salarizare în direcția flexibilizării şi stimulării performanţei şi competitivității personalului din sistemul medical; asigurarea de condiţii suplimentare şi motivante în vederea instalării de cabinete medicale în zonele defavorizate; acordarea unor facilități la deschiderea cabinetelor medicilor de familie şi de ambulatoriu; reglementarea statutului profesioniștilor din sănătate, normarea personalului în funcție de numărul şi complexitatea cazurilor tratate, reformarea rezidențiatului şi acordarea dreptului de practică la terminarea facultăţii pentru tinerii medici – sunt câteva din propunerile pentru asigurarea resursei umane în sănătate.

Două proiecte importante pentru Mureș

Rep.: Care este proiectul dumneavoastră de suflet pentru medicina tîrgumureșeană, bineînțeles care poate fi şi înfăptuit?

F.B.: Aş vrea să mai amintesc două proiecte importante pentru Mureș.

Proiectul pentru înființarea unui Institut Naţional de pregătire pentru Situații de Urgenţă, cu sediul în Tîrgu Mureș este primul dintre ele. Acest institut – care va avea şi o bază de pregătire pentru toate categoriile de personal implicate în intervențiile de urgenţă, de la personal medical, la paramedici, pompieri – vine ca o recunoaștere a pionieratului mureșean în acest domeniu. Anul 2017 este anul în care competiția mondială de intervenții în descarcerare se va desfășura în România, la Tîrgu Mureș, şi vreau să felicit pe această cale personalul IGSU, al Inspectoratului pentru Situații de Urgenţă Mureș, al DSU, pe dr. Raed Arafat pentru această reușită care trebuie sprijinită de comunitate.

Un alt proiect important este un proiect pilot la nivel național, prin care, prin colaborarea dintre Universitatea de Medicină şi Farmacie din Tîrgu Mureș, autoritățile locale şi Consiliului Județean, să înființăm Spitalul Universitar Mureș, prin care locuitorii din Sighișoara, Reghin, Luduș, Târnăveni, să beneficieze de aceleași servicii medicale de care beneficiază şi cei din Tîrgu Mureș, spitalele din aceste orașe primind astfel statut de spital universitar. Creștem capacitatea de formare medicală a tinerilor specialiști din domeniul medical, populația poate beneficia de servicii medicale înalt calificate. Universitatea de Medicină şi Farmacie a dovedit că se poate dezvolta şi putem împrumuta modelul de dezvoltare şi la nivelul serviciilor medicale în tot județul.

Eu cred în România, cred în mureșeni, cred că împreună putem să reușim să facem aceste schimbări de care avem nevoie. Îndrăznește să crezi şi tu, alături de mine!

http://www.psdmures.ro/deputatul-florin-buicu-omul-cu-solutii-la-problemele-din-sanatate