Dezbateri în sistemul medical

Mă bucur să constat faptul că din ce în ce mai multe asociaţii civile se alătură iniţiativelor Ministerului Sănătăţii sau faptul că ministerul este invitat la cât mai multe dezbateri în domeniu, deoarece prin astfel de cooperări vom scoate la iveală necesităţile şi procedura de implementare a ultimelor modificări legislative. Zilele acestea particip, în calitate de preşedinte al Comisiei pentru sănătate a Camerei Deputaţilor, la cea de-a patra ediţie a Health Forum, alături de reprezentanţi ai producătorilor şi distribuitorilor de medicamente, reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi, presă şi de alte persoane interesate.

Subiectele sunt dintre cele mai importante la momentul actual şi se referă la reglementările taxei clawback, lista medicamentelor compensate precum şi discuţii despre anunţul ministrului sănătăţii referitor la scăderea preţului la medicamente. Dezbaterile din cadrul acestor întâlniri referitoare la, spre exemplu, cheltuielile din sănătate trebuie să recunoască valoarea economică şi socială care rezultă din investiţia în sănătate şi în personalul din cadrul serviciilor de sănătate. Sistemul sanitar va trebui să-şi crească transparenţa, să pună la dispoziţia pacienţilor şi familiilor acestora informaţii care să le permită să ia decizii informate atunci când aleg un furnizor de servicii de sănătate. Acestea ar trebui să includă informaţii privind performanţa sistemului în ceea ce priveşte siguranţa, practică bazată pe dovezi şi satisfacţia pacientului. Toate deciziile luate în sistem, de la cele de alocare a resurselor la nivel naţional până la cele legate de metodele de diagnostic şi tratament sunt întotdeauna bazate pe cele mai bune cunoştinţe ştiinţifice, disponibile la momentul intervenţiei legislative.

La prima Conferinţă Naţională de Farmacoeconomie şi Management Sanitar (CNFMS) care a avut loc la Târgu Mureş, în noiembrie anul trecut, s-a constatat că sistemul nostru sanitar a evoluat mult în ultimii 10 ani, evoluţie pozitivă în privinţa resurselor disponibile, în privinţa nivelului tehnologic, medical, a cunoscut o dezvoltare cantitativă şi calitativă în sectorul privat, s-a maturizat piaţa furnizorilor de medicamente, materialele sunt calitative şi în pas cu progresele ştiinţifice. Creşterea alocării fondurilor nu a fost urmată de o creştere a percepţiei pacienţilor spre îmbunătăţirea condiţiilor din sistemul de sănătate.

Trebuie totuşi să se înceapă recunoaşterea progreselor făcute şi să conştientizăm realizările. Avem medici valoroşi care sunt printre elitele lumii medicale şi nu trebuie decât să ne mândrim.