Modificarea Legii partidelor politice - un prim pas spre exercitarea dreptului de asociere

Am să vorbesc în declaraţia mea politică de astăzi despre propunerea legislativă iniţiată de colegul meu, domnul deputat Mihai Sturzu, al cărei cosemnatar sunt şi prin care se doreşte înlesnirea participării politice a cetăţenilor români la viaţa politică.

Încă de la început, partidele au fost organizaţii formate din persoane care au împărtăşit aceleaşi concepţii ideologice, subscriind la un set comun de valori şi care au acţionat pentru cucerirea puterii în vederea aplicării programului lor politic. Conform acestei definiţii generale, fiecare partid exprimă o filosofie politică, are un anumit mod de organizare, un statut, un program, organe de conducere şi are drept scop cucerirea puterii politice, astfel încât grupurile reprezentate să distribuie avantajele materiale şi simbolice obţinute la nivel social.

Dacă în anul 1990 erau necesari 251 de membri fondatori pentru înfiinţarea unui partid politic, prin Decretul din 31 decembrie 1989, numărul a ajuns astăzi la 25.000 de membri fondatori. România are cea mai restrictivă lege privind înfiinţarea partidelor politice din Uniunea Europeană, comparativ cu alte ţări ale Uniunii Europene, unde se poate înfiinţa un partid cu până la 10 membri, precum în Austria, Belgia, Danemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Regatul Unit al Marii Britanii, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia. În Bulgaria sunt suficienţi 50 de membri, în alte ţări, câteva sute de semnături, iar în Polonia şi Estonia, 1000. Limita maximă este atinsă în Kazakhstan, unde sunt necesare 50.000 de semnături.

Înfiinţarea partidelor politice este considerată a fi parte a libertăţii de asociere, fapt exprimat expres de textul Constituţiei României, art. 40 alin.(1), care prevede că "Cetăţenii se pot asocia liber în partide politice". Aceeaşi viziune este împărtăşită şi de sistemul de protecţie a drepturilor omului din cadrul Consiliului Europei. Art. 11 al Convenţiei europene a drepturilor omului prevede că orice persoană are dreptul la libertatea de asociere, inclusiv dreptul de a constitui sindicate şi de a se afilia la sindicate.

Propunerea a fost depusă la Parlament şi va fi dezbătută de Comisia comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerilor legislative privind legile electorale, privind modificarea Legii partidelor politice şi a Legii privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale, unde suntem încrezători că va primi girul specialiştilor. Sunt atât de mulţi specialişti, de oameni care au idei inovatoare, de tehnocraţi care poate nu au timp să strângă atâtea semnături, însă au idei viabile. În spiritul tuturor acestora s-a născut propunerea legislativă şi eficacitatea ei se va vedea în timp.

Partidul Social Democrat este un partid al minţilor deschise, care a promovat întotdeauna proiectele tinerilor parlamentari şi i-a susţinut în demersurile şi proiectele lor, dovedind astfel o atitudine pozitivă în ceea ce priveşte reformarea întregului sistem politic din România.

Vă mulţumesc.