Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş - 70 de ani de activitate şi mult plus de valoare

În tumultul zilelor noastre, o temă deosebită pentru comunitatea pe care o reprezint pentru Târgu Mureş dar şi pentru sistemul educaţional o reprezintă împlinirea, anul acesta, a 70 de ani de la înfiinţarea Universităţii de Medicină şi Farmacie, eveniment care va fi sărbătorit în cadrul unui proiect numit "UMF70". Proiectul se va derula pe parcursul întregului an prin manifestări ştiinţifice naţionale şi internaţionale, conferinţe, congrese medicale, organizarea de studii şi multe alte activităţi. Este un lucru minunat pentru că 7 decenii de muncă neîntreruptă înseamnă dăruire, zeci de personalităţi care şi-au pus priceperea în slujba universităţii şi în formarea de cadre medicale cu un înalt simţ al răspunderii.

Programul începe cu două activităţi al căror scop este tot dăinuirea peste ani a progreselor: plantarea a 70 de stejari în curtea UMF, ca simbol al trăiniciei şi al durabilităţii, dar şi realizarea unei capsule a timpului închisă ermetic, care va conţine obiecte din instrumentarul obişnuit al medicului din anul 2014, urmând a fi deschisă la centenarul UMF, peste 30 de ani.

În ultimii ani crearea unui sistem de liberă comunicare şi o deschidere către circulaţia informaţiilor profesionale pe platforme online, angajarea în teme şi programe de cercetare prin schimburi de experienţă, de perfecţionare, prin promovarea unor programe adecvate privind pregătirea specialiştilor în domeniul medical şi farmaceutic, stabilirea de relaţii de colaborare cu universităţi similare din alte ţări în privinţa cercetării ştiinţifice au dus la perfecţionarea continuă a studenţilor la farmacie şi a tinerilor medici.

Studenţii străini care au urmat cursurile au dus mai departe în ţările natale profesia dobândită în cadrul universităţii. Este şi cazul Iordaniei, o ţară unde aproximativ 2.700 de medici sunt absolvenţi ai universităţilor din România. În acest parteneriat româno-iordanian, de 5 ani de zile se organizează un congres de către medici care vorbesc româneşte şi promovează valorile ţării noastre necontenit.

În spiritul programului "UMF70", următorul congres româno-iordanian se va desfăşura în România, în Târgu Mureş, cu confirmarea participării unui membru al familiei regale din Iordania. Conexă acţiunii noastre este şi aniversarea a 50 de ani de la iniţierea relaţiilor diplomatice dintre România şi Iordania.

Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş este în elita şcolilor româneşti de medicină şi farmacie cu reale performanţele în cercetarea românească şi internaţională, prin existenţa unor cadre didactice recunoscute la nivel naţional, bucurându-se de o activitate publicistică şi editorială impresionantă.

După cum este bine cunoscut, în cadrul Universităţii, colaborarea între cadrele de naţionalitate maghiară şi cadrele române a urmărit întotdeauna bunul mers al lucrărilor, interesul fiind de natură profesională, încercând mereu ca studenţii, indiferent de naţionalitate, să primească informaţii şi pregătire profesională şi să fie competitivi. Autonomia universitară trebuie respectată, şi, în cadrul autonomiei, relaţiile se pot dezvolta.

În luna martie, UMF Târgu Mureş împreună cu Asociaţia Studenţilor Maghiari va organiza Congresul studenţilor maghiari TDK, punând în continuare umărul la crearea de lucruri minunate.

Dragi colegi,

Vă mulţumesc că aţi fost alături de mine, unii dintre dumneavoastră, la manifestările de la Târgu Mureş şi vă aştept de fiecare dată când aveţi timp să participaţi la evenimentele din cadrul universităţii. Formarea medicală este o formă de învăţământ şi din poziţiile politice pe care le ocupăm va trebui să ţinem totdeauna cont de acest lucru şi să formăm un cadru legislativ prin care să creăm condiţii studenţilor să îşi pună profesionalismul în slujba românilor. Este bine să-i păstrăm pe oamenii care au dobândit prin practica profesională în spitale, în unităţi sanitare, cunoştinţe care pot să folosească şi generaţiilor următoare şi să păstrăm tradiţiile şi valorile medicinei româneşti. Este nevoie în toate domeniile de expertiză, de cunoaştere, de experienţă profesională.

La început de sesiune parlamentară îmi exprim încrederea de a colabora în continuare, indiferent de culoarea politică, la adoptarea şi la iniţierea cât mai multor acte normative care să aducă reale beneficii în toate domeniile.