Celebrul articol 253 din Legea educaţiei, modificat!

În data de 11 aprilie 2014 a fost publicat în Monitorul Oficial al României Ordinul ministrului educaţiei naţionale nr. 3.275 din 10 aprilie 2014 pentru modificarea Metodologiei-cadru privind mobilitatea personalului didactic din învăţământul preuniversitar în anul şcolar 2014-2015, aprobată prin Ordinul ministrului educaţiei naţionale nr. 5.451/2013. Ordinul a fost dat în baza art.252, 254 şi 254 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 şi pune de acord metodologia-cadru cu prevederile recentei Ordonanţe de urgenţă a Guvernului nr. 16/2014.

Concret, prin documentul publicat joi s-au adus clarificări în ceea ce priveşte situaţia cadrelor didactice titularizabile, astfel că, pe de o parte, se precizează că nu există două proceduri de titularizare diferite, iar pe de altă parte, textul defineşte conceptul de "viabilitate a postului", lucruri esenţiale date în interpretarea legii. În fapt, toate cadrele promovate cu nota/media de cel puţin 7 la concursurile de titularizare din învăţământul preuniversitar în ultimii 6 ani şi care sunt angajate deja pe baza contractului individual de muncă pe perioadă determinată, pot fi repartizate pe perioadă nedeterminată în unităţile de învăţământ unde predau.

Conform noilor dispoziţii intrate deja în vigoare, decizia se ia în urma şedinţei publice a inspectoratului şcolar judeţean şi numai dacă postul didactic/catedra sunt vacante şi au viabilitate. De regulă, candidaţii se încadrau în dispoziţiile acelui articol, dar erau la mâna directorilor de unităţi, care declarau sau nu după bunul-plac, posturile viabile pentru titularizare. În acest moment toate unităţile de învăţământ trebuie să aprobe în consiliul de administraţie cererile cadrelor care doresc să se titularizeze în baza acestui articol, cererile pensionarilor pentru continuarea activităţii la catedră, precum şi cererile pentru continuitate. Astfel, de modificările actuale ale art. 253 din Legea educaţiei naţionale urmează să beneficieze 3.242 de cadre didactice, promovate cu minimum 7 la concursurile de titularizare din ultimii 6 ani.

Educatorul organizează şi conduce activitatea elevului, descoperindu-i calităţile. Misiunea cadrelor didactice este nobilă. Aceştia transmit generaţiilor tinere, în mod organizat şi planificat, valorile culturale create de generaţiile trecute, le îndrumă primii paşi în vastul domeniu al ştiinţelor, veghează asupra formării personalităţii lor, asupra orientării lor şcolare şi profesionale.

Cel puţin aşa ar trebui să fie şi consider că dacă noi, guvernanţii, ne dăm interesul şi ne aplecăm cu atenţie şi cu fonduri asupra acestei clase greu încercate vom reuşi să avem mai multe cadre didactice dedicate meseriei.

Pentru că Sărbătorile Pascale nu sunt departe şi ne găsim în săptămâna mare, doresc să vă urez ca lumina Sfintelor Paşti să rămână în sufletele tuturor pentru a putea realiza cât mai multe lucruri înţelepte şi bune pentru cetăţenii acestei minunate ţări! Sărbători fericite!