Controverse datorate dezinformării intenţionate

Au fost nenumărate discuţii pe tema rectificării care se doreşte a fi făcută de către Guvern în ultimul semestru al acestui an. Am auzit acuze la adresa Guvernului Ponta în sensul că ar fi fost diminuate sume din bugetele destinate sănătăţii şi educaţiei când, în realitate, aceste două ramuri vor primi mai mulţi bani. În ciuda manipulărilor din unele zone media, la această rectificare bugetară se vor acorda mai mulţi bani pentru şcoli, mai mulţi bani pentru sistemul de sănătate. Vorbim, de fapt, în ambele cazuri, de rectificare pozitivă.

Bugetul Ministerului Sănătăţii apare ca fiind diminuat cu 265 milioane lei datorită reducerii cu 408 milioane lei a transferurilor de echilibrare către Fondul Naţional de Sănătate, fapt datorat exclusiv gradului de creştere a colectării contribuţiilor pentru sănătate, ceea ce conduce la reducerea necesarului de finanţare a Fondului din bugetul Ministerului Sănătăţii când, în fapt, se observă că banii alocaţi în plus la această rectificare Ministerului Sănătăţii sunt de 143,8 milioane lei. Prin urmare, rectificarea de factooperată la sănătate este una pozitivă, de peste 140 de milioane de lei, care vor fi direcţionaţi către programele naţionale de sănătate - 119,4 milioane alocări suplimentare (HIV, oncologie, TBC), reabilitarea maternităţilor - 15 milioane finanţarea centrelor de permanenţă, măsuri de prevenire a ebola - 3,84 milioane, precum şi pentru finanţarea drepturilor salariale ale personalului din spitalele aflate în reţeaua autorităţilor administraţiei publice locale şi a activităţii serviciilor de ambulanţă.

Rectificarea bugetară este pozitivă şi pentru educaţie - vor fi mai mulţi bani pentru învăţământul universitar şi preuniversitar, educaţia câştigând peste 100 milioane lei la actuala rectificare, urmând a fi suplimentate transferurile către universităţi (1,8 milioane lei), cheltuielile cu transportul studenţilor (3 milioane lei) sau cele pentru investiţii (10 milioane lei). Tot pentru educaţie se vor aloca, prin intermediul bugetelor autorităţilor publice locale (sume defalcate din TVA), peste 140 milioane lei care vor fi folosite pentru salarii în învăţământul preuniversitar şi special, precum şi pentru plata unor titluri executorii în învăţământul preuniversitar, special şi superior de stat. Prin proiectul de rectificare bugetară s-au majorat cu 28,4 milioane lei sumele pentru învăţământul superior de stat, pentru plata titlurilor executorii.

Se vor mai aloca fonduri în plus pentru Ministerul Dezvoltării Regionale (bani care merg către proiectele locale), Ministerul Justiţiei, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Afacerilor Externe.

Vă îndemn ca înainte să mai daţi crezare zvonurilor şi persoanelor care sunt rău-intenţionate să ţineţi cont de faptul că unii colegi deja se află în campanie electorală necinstită. Dar adevărul şi bunele intenţii vor triumfa.