Intervenție politică cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății

Azi este ziua mondiala a sanatatii. Acum 64 de ani prima Adunare Mondială a Sănătăţii, în prezent Organizaţie, a decis crearea acestui eveniment cu scopul de a lărgi aria de cunoştin...ţe la nivel global pe teme de sănătate. Indisolubil legată de demnitatea umană, sănătatea constituie condiţia fundamentală a existenţei însăşi. Societatea are obligaţia de a proteja, menţine şi restabili sănătatea tuturor cetăţenilor şi de a asigura condiţii corespunzătoare unei vieţi sănătoase.

Ocrotirea sănătăţii nu constituie numai o problemă de asistenţă medicală, ci şi o problemă cu un profund caracter social, care face parte din ansamblul condiţiilor social-economice de dezvoltare.

În fiecare an de 7 aprilie Organizaţia Mondială a Sănătăţii lansează programe anuale sau proiecte pe termen lung, fiecare an având o temă reprezentativă la nivel mondial iar anul acesta tema campaniei de informare-educare a populaţiei este reprezentată de bolile transmise prin vectori: țânțari, căpușe, etc. Trebuie sa militam pentru îndepărtarea lor.

În România, Campania de celebrare a Zilei Mondiale a Sănătăţii, având sloganul „Entităţi mici, Pericole mari!”, coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, îşi propune sensibilizarea populaţiei, stimularea factorilor decidenţi, autorităţilor publice, pentru a acţiona şi a proteja populaţia.

Mesajul de poltica de sanatate publica al OMS in acest an cred ca se potriveste si pentru sănătatea politicii românești din acest an: " Entitățile mici: Pericole mari!"

Sistemul de sănătate românesc trebuie să devină unul care ajută oamenii să fie mai sănătoşi, un sistem corect, în care oamenii să aibă încredere şi care este acolo când e nevoie de el.

Dragi colegi, întotdeauna am militat si trebuie sa militam pentru prevenţia în sănătate. Prevenţia se referă la orice tip de activitate care contribuie la menţinerea stării de sănătate, reducerea morbidităţii şi mortalităţii printr-o anumită afecţiune. Multe boli sau suferinţe pot fi evitate dacă ştim să le prevenim. Demersul necesar este opus celui de îngrijire şi aceasta constituie o modificare importantă a abordării medicale, intervenind înainte de apariţia afecţiunii. Prevenţia bolilor prin educatie reprezintă un concept privilegiat al civilizaţiei.

Este foarte important să tragem în permanenţă semnale de alarmă, să organizam campanii de informare şi să ne propunem să schimbăm statistica din sanatate în bine.

Dati-mi voie, ca in numele Parlamentului Romaniei, in numele Comisiei pentru sanatate si familie din Camera deputatilor, dar si din partea grupului parlamentar al Partidului Social Democrat, sa transmit un mesaj de salut, un mesaj de sprijin si un mesaj de recunostinta catre toti profesionistii ce isi desfasoara activitatea in domeniul sanatatii.

Dragi colegi, nu trebuie să uităm niciodată că dacă vrem să trăim într-o lume mai bună trebuie să contribuim la crearea ei! Si nu uitati: " Entitățile mici pot reprezenta pericole mari!"