Vorbe în vânt ale fostei conduceri a Ministerului Sănătăţii

Am asistat ieri la prezentarea unei moţiuni simple depuse de colegii noştri de la Partidul Naţional Liberal în plenul Camerei Deputaţilor.

Este greu să nu iei o poziţie atunci când cunoşti sistemul şi când ai răspunsuri la acuze.

În moţiune, am fost acuzaţi de fosta conducere a Ministerului Sănătăţii, şi aici nu mă refer la doctorul Raed Arafat, de faptul că odată cu schimbarea componenţei Guvernului, multe angajamente din Programul de guvernare al USL sunt doar promisiuni fără rezultat.

Îi contrazic pe colegi, atât eu, cât şi judecătorii Curţii Constituţionale, care la sesizarea colegilor din PDL şi PMP au trebuit să verifice modalitatea în care noul Guvern, Ponta 3, a fost învestit în Parlament şi dacă a fost respectată Constituţia, cu accent asupra programului de guvernare. Sesizarea s-a respins cu majoritate de voturi, ca inadmisibilă. Şi atunci, dragi colegi mai noi în opoziţie, cred că ar trebui măcar de aici să aveţi siguranţa continuării programului USL.

În calitate de ales pe listele USL, vreau să vă amintesc faptul că Programul de guvernare "România puternică" prevede, printre altele, referitor la domeniul sănătăţii, compensarea medicamentelor pentru pensionarii cu venituri reduse, extinderea sistemului SMURD la nivel naţional, dar şi recondiţionarea ambulatoriilor de specialitate ale spitalelor.

Tot în moţiune, Partidul Social Democrat a fost acuzat de faptul că încearcă diverse tergiversări şi justificări şi ni s-a menţionat că PNL şi-a respectat angajamentul luat în faţa populaţiei, lăsând lista de medicamente compensate "la cheie", după îndelungate consultări cu medici, asociaţii, dar şi cu reprezentanţi ai industriei farmaceutice.

În intervenţia mea de ieri am citat dintr-un comunicat al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România postat pe site-ul acestora în luna februarie 2014, unde printre altele se susţine faptul că propunerile nu schimbă nimic şi că promisiunile fostei conduceri a Ministerului Sănătăţii s-au dovedit doar "vorbe în vânt". Nu am spus-o eu, nu a spus-o nici PSD, a spus-o o terţă persoană, cea căreia i se aplică de drept.

V-aţi lăudat cu transparenţa şi cu consultarea în conceperea listei medicamentelor compensate. Vă spun ca membru al Comisiei de sănătate că personal nu am fost invitat şi nu am participat la niciun fel de consultare, iar aceasta este poziţia majorităţii membrilor comisiilor de sănătate din Parlament. Aşa că transparenţa şi consultarea au cam lipsit sau au existat doar pentru a bifa o procedură, fără a se pune în aplicare.

Nu cred că întreg PNL are vreo vină pentru "vorbele în vânt" aruncate de un reprezentant al său, dar vreau să-i atenţionez pe colegii liberali, dar şi pe ceilalţi colegi deputaţi despre modelul de "vorbe în vânt" folosit de fosta conducere a Ministerului Sănătăţii în relaţia cu pacienţii, cu industria farmaceutică, cu reprezentanţii profesioniştilor din sănătate.

Nu este frumos şi nici colegial ca după o perioadă de conlucrare să te dezici şi, mai mult decât atât, să încerci să arunci şi cu noroi şi să-l şi mai întinzi prin această moţiune.

Actualizarea listei este un proces continuu. Este benefic procesul, pentru că se permite accesul pacienţilor la tratamente noi, la timp, dar totodată reprezintă şi un efort financiar gradual, şi nu un efort financiar brusc, care nu poate fi suportat uşor.

Am întrebat ieri retoric fosta conducere a Ministerului Sănătăţii dacă în perioada 2012-2014 ştia toate aceste lucruri pe care acum, cu atâta nonşalanţă, ni le aruncă în grădină.

Ce-a făcut fosta conducere cu medicamentele aflate acum în listă? Pentru că la momentul introducerii unor produse noi, produsele vechi sau cele care nu îşi dovedesc eficacitatea trebuie scoase. Numai aşa ar fi putut exista posibilitatea de a obţine fondurile necesare noilor produse. Spre exemplu, pentru oncologie, compensarea trebuie să continue similar. Dar, stimaţi colegi, ştiaţi că în listă avem şi lac pentru unghii ca formă de prezentare a unor produse? Care sunt produsele care nu mai sunt necesare? Care sunt produsele pentru care nu este necesar să existe acelaşi grad de compensare. La aceste întrebări fosta conducere a Ministerului Sănătăţii nu a răspuns.

Vreau să transmit şi pe această cale un mesaj de mulţumire din partea Parlamentului României, a Grupului Partidului Social Democrat către asociaţiile de pacienţi, către profesionişti, medici, către reputaţii profesori care au muncit benevol şi cinstit în întocmirea listei. Îi asigur că munca lor nu a fost în zadar, ce este bun trebuie să continue.

Fosta conducere a Ministerului Sănătăţii dă vina pe un ministru care în primele două-trei săptămâni de activitate a trebuit să demineze bombele lăsate de foştii. Şi aici vreau să vă aduc aminte doar de plata burselor pentru tinerii medici rezidenţi, o promisiune respectată a Guvernului Ponta, minată de fosta conducere şi deminată de actualul ministru, Nicolae Bănicioiu. Şi nu vreau să vă mai amintesc de Institutul "Cantacuzino".

Ministrul Bănicioiu este al 24-lea ministru al sănătăţii din România după 1989. Fosta conducere a Ministerului Sănătăţii a condus mai mult de 4 ani şi 6 luni acest minister, adică 18,75% din acest timp. Fosta conducere a Ministerului Sănătăţii trebuie să-şi asume, pe lângă realizările din sistemul de sănătate, şi 18,75% din nerealizările şi nemulţumirile profesioniştilor din sistem şi ale pacienţilor.

Actualul ministru ocupă portofoliul de două-trei săptămâni. La un calcul simplu, rezultă doar 0,2% din această perioadă. Şi în această perioadă, rezidenţii şi-au primit bursele.

Pacienţii români au nevoie de medicamente. Au nevoie de medicamentele care au efectul cel mai bun, la cel mai mic preţ. Şi medicii au nevoie de aceste medicamente, pentru a reuşi să-şi trateze pacienţii cu aceleaşi posibilităţi de tratament cu colegii lor din întreaga lume. Acesta este dezideratul pe care trebuie să-l îndeplinească noul ministru al sănătăţii.

Vreau să-l felicit pe noul ministru pentru gestul curajos de a retrage de pe site propunerile aruncate acolo în grabă. Ne dorim cu toţii să găsească cea mai bună soluţie pentru pacienţii care au nevoie de medicamente, în cel mai scurt timp, în urma unui proces transparent de consultare cu toate organizaţiile implicate şi cu toţi profesioniştii.

Şi vreau să-l atenţionez pe Nicolae Bănicioiu să aibă grijă la toate "fumigenele" şi la toate "bombele" plasate de fosta conducere şi să-l compar cu Făt-Frumos, fiind obligat să facă într-o perioadă scurtă, de luni de zile, ceea ce alţii n-au făcut în ani de zile. Îi urez succes, pentru că inteligenţa şi profesioniştii nu-i lipsesc.